Zo ontstaat een klapband bij een auto

klapband auto

Het kan iedereen gebeuren: pech onderweg. Zo nu en dan zie je langs de snelweg iemand staan die zijn of haar autoband aan het vervangen is. Het zou zomaar kunnen zijn dat deze persoon een klapband heeft. Een klapband is erg gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen zodat je een klapband kunt voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe een klapband bij een auto kan ontstaan en tegelijkertijd ook wat je eraan kan doen om dit tegen te gaan.

Wat zijn de oorzaken van klapband bij een auto?

Er zijn verschillende manieren waarop een klapband kan ontstaan. Een eerste oorzaak kan zijn dat je een te lage bandenspanning hebt op je banden. Dit is gevaarlijk. Een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat je banden vervormen tijdens het rijden. Je hebt immers te weinig lucht in je banden. Door deze vervormingen kan op een gegeven moment het rubber van de band zijn stevigheid verliezen. Het rubber krijgt hierdoor kleine scheurtjes in zijn materiaal, waardoor het kan knappen. Hierdoor ontstaat een klapband. Dit wil je koste wat het kost voorkomen, dus is het verstandig om regelmatig je bandenspanning te controleren en zo nodig aan te passen. Daarentegen is ook een te hoge bandenspanning niet goed voor je banden. Wanneer er te veel lucht zit in je banden, staat er veel druk op. Wanneer je rijd kan deze druk ervoor zorgen dat, ook in dit geval, het rubber de druk niet aankan. Hierdoor kan ook een klapband ontstaan. Banden gaan zo’n vijf á tien jaar mee, maar wanneer deze uiteindelijk zijn versleten, kan dit ook zorgen voor een klapband. Het is dus erg gevaarlijk om te rijden met banden die hun beste tijd allang hebben gehad. Tot slot is een te zware lading aan je auto een veelvoorkomende reden voor een klapband. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens een verhuizing. Je auto is zwaarder beladen dan normaal, dus heeft het ook meer bandenspanning nodig. Zorg er daarom voor dat je je banden een beetje extra bandenspanning geeft voorafgaand aan een verhuizing.

Hoe voorkom je een klapband?

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is het van belang dat je regelmatig je banden controleert. Dit doe je door de bandenspanning te controleren, maar ook het bandenprofiel. Je banden mogen niet versleten zijn. Tot slot is het raadzaam om je bandenspanning op te krikken wanneer je zware dingen gaat vervoeren in je auto. Zo voorkom je dat je je autobanden moet vervangen.