Zo kun je het profiel van je banden meten

profiel banden meten

Het is belangrijk om te rijden met goede banden. Je behoudt goede banden door ze hiervoor regelmatig te controleren. Je controleert de bandenspanning en het bandenprofiel. Beide zijn cruciaal voor een veilige manier van rijden. Wanneer je auto naar de APK wordt gebracht, worden deze zaken ook onderzocht. Maar je kunt dit ook heel eenvoudig thuis doen. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe jij het profiel van je banden meten kan.

De benodigdheden voor je profiel banden meten

Je hebt één belangrijk voorwerp nodig waarmee jij je banden kunt meten om hun profiel. Dit is namelijk een euromunt. Een euromunt uit je portemonnee volstaat goed om je profiel te testen. Allereerst is het belangrijk dat je auto op een vlakke ondergrond staat. Wanneer je de auto verplaatst naar een vlakke ondergrond, kun je meteen de voorbanden helemaal naar binnen draaien. Op deze manier kun je namelijk gemakkelijk het profiel van de band bekijken. Vervolgens komt je euromunt nu van pas. Zet je punt tussen de groeven van de band. Je gebruikt de euromunt om te meten of er nog voldoende profiel op je banden zit. Dit doe je door te kijken naar de kleuren op de euromunt te kijken. Het gouden randje om de euromunt is hierbij een goede maatstaf. Wanneer je het gouden randje kunt bekijken wanneer je de munt tussen de groeven van de band zet, heeft je band te weinig bandenprofiel en is hij toe aan vervanging.

Verschil tussen zomer- en winterbanden bij het controleren van het profiel

Er is een verschil in het controleren van het bandenprofiel bij zomer- en winterbanden. Aangezien zomerbanden een kleiner profiel bevatten dan winterbanden, aangezien winterbanden meer grip op de weg moeten houden, gebruik je voor winterbanden een andere soort munt. Een munt van twee euro volstaat hierbij. Het is bij beide soorten banden van belang dat je de binnen- en buitenkant van de band meet. Soms is namelijk de binnenkant van de band veel meer beschadigd dan de buitenkant. Hierbij moet dan ook de band worden vervangen. Er wordt namelijk tijdens een APK keuring gezien naar het gedeelte waar het profiel van de banden het laagste is. Deze moet voldoen aan de wettelijke eisen. Je zomerbanden moeten een minimaal profiel hebben van 1,6 millimeter terwijl winterbanden een minimum van 4 millimeter mogen hebben. Twijfel je over je bandenprofiel? Je kunt dan altijd je garage inschakelen voor advies. Zij kunnen eventueel ook de banden voor je verwisselen voor een nieuwe set. Uiteraard kun je dit ook zelf doen, dit is geheel jouw eigen keuze.