Zelf je auto koplampen polijsten

auto koplampen polijsten

Er zijn veel zaken aan je auto die je zelf kunt oplossen, verhelpen of voorkomen zonder behulp van een garage. Zo kun je ook zelf de auto koplampen polijsten. Je auto zal er na een flinke poetsbeurt weer als nieuw uitzien. De doffe lampen worden vervangen door glanzende, nieuwe exemplaren. Er zijn hiervoor een aantal handige tips die jij kunt inzetten zodat je je auto koplampen polijsten kan op de beste manier. Lees verder in dit artikel hoe jij dat het beste kunt doen.

Stappenplan voor je koplampen polijsten

Wanneer je direct begint met het polijsten van je koplampen, haal je hiermee niet het hoogste resultaat. Het is daarom belangrijk dat je eerst je koplampen schoonmaakt. Zorg ervoor dat het vuil en stof grofweg is verwijderd. Je kunt hiervoor naar de wasstraat gaan, maar dit kun je ook zelf doen met behulp van een zacht doekje en schoonmaakmiddel. Nadat je dit gedaan hebt, kun je beginnen met polijsten. Je hebt hiervoor een aantal benodigdheden nodig. Zo moet je bijvoorbeeld verschillende soorten schuurpapier en een microvezeldoek hebben, en ook is het aanschaffen van een polijstpasta geen overbodige luxe. Een stappenplan voor het polijsten volgt:

  • Stap 1: Plak je lampen af. Dit doe je door te voorkomen dat je met het schuurpapier stukken van de dunne verflaag eromheen eraf haalt.
  • Stap 2: Maak en houdt de lampen nat. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je koplampen goed nat zijn, en daarmee ook je schuurpapier. Bovendien voorkomt nat schuurpapier dat er krassen ontstaan op je koplampen.
  • Stap 3: Schuur vervolgens de koplampen met P1200 schuurpapier. Doe dit grondig.
  • Stap 4: Nadat je met schuurpapier over de koplamp bent gegaan, kun je de koplamp afnemen met een microvezeldoek.
  • Stap 5: Het geheim van mooie, gepolijste lampen zit in het gebruik van schuurpapier. Je gaat namelijk nu schuren met P1500 schuurpapier.
  • Stap 6: Vervolgens doe je nogmaals hetzelfde dan je bij stap 5 hebt gedaan, maar nu met P2000 schuurpapier. Herhaal dit hierna nogmaals met P2500 en P3000 schuurpapier.
  • Stap 7: Bijna klaar! Je moet nu polijstpasta aanbrengen op je lampen. Doe dit in ronddraaiende bewegingen. Vervolgens neem je de polijstpasta af met de microvezeldoek.

Glanzende lampen door polijsten

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen zul je glanzende koplampen hebben: net als nieuwe! Het is belangrijk dat je het schuurpapier altijd goed nat houdt. Vervolgens is het belangrijk om in verschillende stappen verschillende soorten schuurpapier te gebruiken. Op deze manier krijg je de lampen goed schoon en glanzend.