Zelf het oliefilter vervangen van je auto

oliefilter vervangen

Wil je zelf het oliefilter in je auto vervangen, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt doen? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je het oliefilter kan vervangen. Het is namelijk van belang dat het oliefilter op pijl blijft. Het oliefilter zorgt voor de verbrandingsmotor is je auto. De motorolie wordt hierdoor gezuiverd van overblijfselen van verbranding en vuil. Dit zorgt er op zijn beurt weer op dat de oliecirculatie in je auto soepel blijft verlopen. Je motor wordt aangetast en gaat sneller kapot wanneer je oliefilter niet op peil is. Dit is omdat, zonder oliefilter, je motor is blootgesteld aan corrosie. Dit is erg schadelijk voor je motor. Wij geven we je een handvat voor hoe de oliefilter vervangen kan worden, zodat je je motor niet aantast.

Kies de juiste oliefilter

Er zijn talloze oliefilters beschikbaar. Het is belangrijk dat je de juiste oliefilter bij je auto zoekt. Dit kun je het beste doen door simpelweg te kijken naar je huidige oliefilter. Op deze filter staan OEM-nummers. Deze OEM-nummers hebben een eigen, unieke code. Op deze manier kan je snel en gemakkelijk een nieuwe en juiste filter voor je auto kopen. Aan de hand van dit nummer weet je of je bijvoorbeeld een bypass- of een full flow-oliefilter nodig hebt. Wanneer je een auto hebt die een bouwjaar van 2000 of later heeft, heb je een bypass-oliefilter nodig. Dit kun je altijd voor de zekerheid even nagaan bij je autopapieren.

Hoe vaak moet je het oliefilter vervangen?

Zoals je hebt gelezen is het verstandig om regelmatig je oliefilter te vervangen. Op deze manier voorkom je problemen met je motor en ben je hoge reparatiekosten voor. Hoe vaak je het oliefilter moet vervangen, ligt aan hoe vaak je de auto gebruikt. Vanzelfsprekend is je oliefilter sneller aan vervanging toe als je de auto vaak gebruikt. In een benzinemotor dient na ongeveer een jaar een nieuwe oliefilter te worden toegediend wanneer je de auto regelmatig gebruikt. Hierbij kun je ook de afstand van 15.000 kilometer aanhouden. Een dieselmotor kan iets langer zonder een nieuwe oliefilter. Hierbij moet je de filter vervangen na ongeveer twee jaar of 30.000 kilometer.

Hoe vervang je het oliefilter?

Je kunt de oliefilter gemakkelijk vervangen. Het oliefilter zit meestal aan de buitenkant van het motorblok. Met een filtersleutel kun je het oliefilter demonteren. Het is verstandig om het filter eerst in te smeren met olie, zo krijg je hem bij vervanging makkelijk los. Vervolgens kun je de filter los schroeven en het nieuwe filter monteren. Zorg ervoor dat je de filter goed genoeg vastschroeft, maar wees voorzichtig tijdens het draaien.