Zelf eenvoudig je autobanden wisselen

autobanden wisselen

Het kan iedereen gebeuren: je bent onderweg, krijgt pech met je auto en moet je banden verwisselen. Dit komt bijvoorbeeld voor doordat je in glas bent gereden en de schade is niet meer te herstellen. De banden plakken is dan geen optie meer. Ook kan het zo zijn dat je banden te oud zijn of niet goed onderhouden. Wanneer dit het geval is, kun je een klapband krijgen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je bandenprofiel en de bandenspanning controleert. Op deze manier kun je de veiligheid van je auto waarborgen en voorkom je schade aan je banden. Wanneer je wel in de positie bent dat je je autobanden wisselen moet, kun je dit ook laten doen door je garage. Heb je pech onderweg? Bel dan de Wegenwacht, zij kunnen je helpen aan een noodoplossing voor je defecte band.

Hoe haal je je band los van je auto?

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je autobanden te wisselen. Hiervoor moet je een aantal stappen doorlopen. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen. Allereerst is het belangrijk dat je de veiligheid van jezelf en anderen waarborgt.

  • Stap 1: Sta je met pech onderweg? Zorg er dan voor dat je auto veilig staat, laat indien nodig weten aan de mensen in het verkeer dat er een auto stilstaat met pech, door bijvoorbeeld de gevarendriehoek op de weg te plaatsen.
  • Stap 2: Pak vervolgens het gereedschap dat je nodig hebt om je band te verwisselen. Dit is uiteraard je reserveband, maar ook een schroevendraaier, krik, kruissleutel en wielmoeren komen in dit geval goed van pas.
  • Stap 3: Daarna moet je eerst, indien nodig, de wieldop van je velg verwijderen. Dit doe je door de wieldop van de velg te wippen. Dit kun je doen met behulp van de schroevendraaier.
  • Stap 4 :Draai de moeren van de wiel een beetje los. Je kunt namelijk makkelijk kracht zetten wanneer de auto nog niet op de krik staat.
  • Stap 5: Zorg dat je auto op een harde ondergrond staat en krik de auto op. Nu kun je de moeren helemaal losdraaien waarna je het wiel kunt verwijderen. Krijg je je wiel niet los? Een handige tip hiervoor is om de moeren weer te bevestigen, de auto te ontdoen van de krik en vervolgens je stuur voorzichtig heen en weer te schudden. Wanneer je hierna de auto weer op de krik zet en de moeren losdraait, gaat het wiel nu wel los.

Hoe moet je autobanden wisselen?

Nu je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, kun je het reservewiel op de auto plaatsen. Je kunt vervolgens de moeren weer aandraaien. Haal de auto weer van de krik en draai nogmaals aan de moeren. Zorg dat deze goed vastzitten. En voilà! Je hebt zelfstandig de banden van je auto verwisseld!