Welke olie moet er in mijn auto?

welke olie moet er in mijn auto

Tijdens onze rijlessen is ons allemaal geleerd dat we niet mogen rijden wanneer er een rood lampje op ons dashboard brandt. Wellicht zijn je rijlessen alweer een aantal jaren achter de rug, maar deze regel vergeet je niet snel. Wanneer je een rood lampje ziet, stop je de auto en rijdt je niet door. Een veelvoorkomend rood lampje op je dashboard kan zijn het motorolie lampje. ‘Wat moet ik doen wanneer ik te weinig olie in mijn auto heb? Welke olie moet er in mijn auto? Ik weet niet welke soorten er allemaal zijn.’ Dit zijn vragen die wij voor jou hebben uitgezocht. Lees het verder in dit artikel.

Wat zijn de gevolgen van rijden met een laag oliepeil?

Motorolie is erg belangrijk voor het goed functioneren van je auto. Motorolie zorgt ervoor dat je motor is beschermd, maar ook koelt het de motor af wanneer deze verhit is. Daarnaast reinigt motorolie je auto ook. Wanneer je rijdt met een laag oliepeil, functioneren deze cruciale functies van je motorolie niet meer. In het ergste geval kan je auto niet meer rijden, kosten voor het repareren hiervan zullen erg hoog oplopen. In sommige gevallen is zelfs reparatie niet meer mogelijk, wanneer een auto te lang met een laag oliepeil heeft gereden. Het is dus aan te raden om je oliepeil regelmatig te controleren en aan te vullen wanneer nodig.

Welke olie moet er in mijn auto?

Er zijn veel verschillende soorten oliën voor in een auto. Het is erg belangrijk dat je de goede olie voor in je auto zoekt. Dit gaat echter niet altijd even makkelijk. Waar er vroeger maar twee verschillende soorten motorolie bestonden, zijn er inmiddels al veel meer te vinden. Dit komt omdat fabrikanten steeds meer vernieuwen en verduurzamen. Er zijn ontwikkelingen waarbij een oliesoort ervoor zorgt dat je auto minder brandstof verbruikt en daarbij dus beter is voor het milieu. Om te weten welke soort olie er in jouw auto moet, kun je het serviceboekje van je auto erbij halen. Hierin staat een productnummer voor de soort olie die is gebruikt. Overigens is het geen probleem om andere merken te kopen, zolang de olie maar hetzelfde blijft.

Oliepeil op peil houden

Het is aan te raden om je oliepeil regelmatig te controleren. Je weet inmiddels dat motorolie erg belangrijk is, het is de werkende kracht van je auto. Voor de zekerheid kun je in een jerrycan reserveolie meenemen, voor als je onderweg problemen ervaart met je oliepeil.