Wat te doen bij een barst in de voorruit?

barst in voorruit

Een barst in je voorruit krijgen gebeurt zo nu en dan. Je kunt dit bijvoorbeeld krijgen doordat je op grind rijdt, en er een klein steentje tegen je voorruit komt. Een ongeluk zit in een klein hoekje dit geldt ook voor barsten in je ruiten. Wat kun je het beste doen als je een barst in je voorruit hebt? In dit artikel geven we je een aantal tips, zodat jij weet wat je moet doen wanneer dit jou overkomt.

Barst in vooruit: wat moet je doen?

Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven, wanneer je tijdens het rijden een barstje in je ruit ontdekt. Er ontstaat een misverstand bij mensen die denken dat, wanneer er een barst in hun voorruit zit, het hele ruit in brokjes uit elkaar gaat vallen. Dit is echter niet meer het geval. De ruiten die tegenwoordig in auto’s worden geplaatst bestaan uit twee lagen glas met folie ertussen. De ruiten van auto’s die in de jaren zestig werden gemaakt, bestonden nog uit gehard glas. Tegenwoordig kunnen dus je ruiten niet zomaar uit elkaar vallen, deze veiligheid moeten auto’s inmiddels bieden. Bovendien is het zo dat bij koud weer of bij een botsing je ruit ook nog intact blijft, wanneer je er al een barstje in hebt zitten. Het risico op het doorscheuren van je ruit is in deze gevallen natuurlijk wel groter, daarom is het verstandig om je ruit snel te laten repareren.

Mag je doorrijden met een barst in voorruit?

Het is verstandig om niet te lang door te rijden met een barst in je ruit. Om de veiligheid van jezelf en anderen te waarborgen moet je dit daarom laten maken. Dit is ook wat experts aangeven. Je kunt bij je autogarage je ruit laten maken. Wanneer je een barst in je ruit hebt, kan alleen het barstje worden hersteld. Echter, wanneer de barst is vergroot naar een sterretje, wordt vaak het gehele ruit vervangen. Dit hangt wel af van de grootte van je schade. Meestal kunnen reparateurs je sterretje nog herstellen wanneer deze kleiner is dan een twee euro muntstuk. Je schade wordt dan opgevuld met hars, en je hoeft niet te betalen voor een heel nieuw ruit. Dit is daarom ook een financiële reden om je barst snel te laten herstellen. Risico op doorscheuren van de barst is aanwezig, dus om hoge kosten te voorkomen, zul je snel je ruit moeten laten maken.