Wat is de levensduur van de accu in een auto?

levensduur accu auto

Elke auto bevat een accu. Deze accu is niet levenslang houdbaar, hij zal na een tijdje zijn levensduur stoppen. In dit artikel lees je over hoelang deze levensduur van je accu is en wat je kunt doen om je accu zo lang mogelijk mee te laten gaan. Wij geven je een aantal handige tips.

Wat is de levensduur accu auto?

In de meeste gevallen gaan de accu’s in een auto zo’n drie tot zes jaar mee. Wanneer je accu kapot is, kun je niet meer rijden. Zonder je accu werken de andere onderdelen in je auto ook niet. Je zult je koplampen niet meer aan kunnen doen, geen radio meer luisteren en de motor zal niet starten. Je kunt zelf nagaan hoe de stand van je accu is. Wanneer de spanning van de accu terugloopt wanneer je de auto hebt gestart, of wanneer dit na enkele uren terugloopt, is je accu is slechte conditie. Wanneer dit het geval is, kun je je accu laten vervangen door de autogarage. Je kunt ook zelf je accu vervangen. Dit doe je door eerst de accuklem te verwijderen en daarna de defecte accu eruit te halen. Deze zit meestal vast met een klem. Hierna kun je de nieuwe accu plaatsen. Let er op dat je ook de nieuwe accu vastmaakt aan de klem. Een accu hoeft niet altijd kapot te zijn wanneer hij niet start, soms is je accu gewoon leeg.

Hoe kun je de levensduur accu auto verlengen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je accu snel kapot gaat. Je kunt deze levensduur bijvoorbeeld verlengen door niet te veel korte ritten te maken met je auto. Dit is namelijk beschadigend voor je accu, aangezien de accu niet volledig op temperatuur kan komen binnen de tijd dat jij je ritje hebt gedaan. Daarnaast is het ook niet goed voor je accu om de auto zelden te gebruiken. De accu gaat het langste mee als je wekelijks een ritje met de auto maakt, van ongeveer 20 minuten. Te veel korte ritjes zijn schadelijk, maar dus ook het langdurig niet gebruiken van je auto werkt niet bevorderend voor de levensduur van je accu. De dynamo in je auto moet namelijk eens in de zoveel tijd stroom kunnen leveren aan je accu.

Wat is de prijs van een nieuwe accu voor je auto?

De prijs van een accu bij een auto die op benzine of diesel rijdt ligt tussen de € 160 en € 180. Rijdt je elektrisch? Dan kunnen de prijzen erg hoog oplopen wanneer je een nieuwe accu nodig hebt. De accu is namelijk het duurste onderdeel als je een elektrische auto hebt. De prijzen liggen gemiddeld rond de € 4400. Er zijn ook accupakketten voor elektrische auto die oplopen tot € 13.000. Hoewel deze prijzen voor accu’s erg hoog zijn, kun je op veel andere kosten wel besparen wanneer je elektrisch rijdt.