Wanneer moet je de olie verversen van je auto?

wanneer olie verversen

Het is belangrijk dat je alle oliën en vloeistoffen die zich bevinden in je auto op peil houdt. Hiermee voorkom je ongemakken en eventuele ongelukken. Je moet hierbij dus ook op je oliepeil letten. Voer regelmatig een controle uit om zeker te weten dat alles in je auto naar toebehoren functioneert. In dit artikel leggen we je uit wat er gebeurt wanneer je auto te veel olie verbruikt, en hoe vaak je olie moet verversen.

Wanneer olie verversen in je auto?

Je auto heeft olie nodig om te kunnen functioneren. Je auto gebruikt en verbruikt olie. Dit komt namelijk omdat de motor in je auto de olie verbrand. Dit zorgt ervoor dat de verbrandde olie weer terecht komt in de schone olie. Daarnaast komen ook delen van slijtage en benzine terecht in de schone olie. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je olie ververst, aangezien vuile olie schadelijk is voor je auto. Je kunt namelijk lekkage krijgen wanneer je te lang rond rijdt met vuile olie. Daarnaast kunnen er verstoppingen ontstaan. Dit is niet goed voor je auto en de kosten die hierbij komen voor de reparatie kunnen hoog oplopen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Hoe vaak je je olie moet verversen ligt aan hoe vaak je rijdt. Het wordt aangeraden om na iedere 10.000 kilometer je oliepeil te verversen. Wanneer je niet zo vaak de auto neemt dien je dit eens per jaar te doen. Ook wanneer je de auto niet vaak gebruikt, raakt de olie vies. Dit is omdat de auto niet zo vaak op temperatuur komt, wanneer je deze niet vaak gebruikt. Dit is echter wel belangrijk voor het goed blijven functioneren van de auto.

Hoe kun je voorkomen dat je te veel olie verbruikt?

Er zijn zelf een aantal factoren die je in de hand hebt voor het voorkomen dat je te veel olie verbruikt. Het is daarbij belangrijk dat je de motor eens in de zo veel tijd warm laat lopen. Wanneer je regelmatig de auto neemt, hoef je dit natuurlijk niet te doen. Daarnaast is het belangrijk dat je je oliepeil regelmatig controleert en bijvult wanneer nodig. Houdt de olie schoon en gebruik de juiste olie. Je kunt je oliepeil controleren door de auto allereerst op een vlakke ondergrond te zetten. Zorg ervoor dat de motor van de auto koud is. Nu kun je meten hoeveel olie er nog in je auto zit. Vul dit bij tot het niveau wat nodig is.