Wanneer moet je de airco reinigen van je auto?

airco reinigen auto

Een slecht onderhouden airco kan voor veel verschillende problemen zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tranende ogen, verkoudheid, keelpijn of luchtwegen die geïrriteerd zijn. Dit komt doordat bacteriën zich ophopen in de lekbak van de airco. Deze bacteriën zorgen voor klachten die invloed hebben op je gezondheid. Dit kun je voorkomen door regelmatig de airco van je auto schoon te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe vaak je dat moet doen en op welke manier je dit het beste kunt doen.

Hoe vaak airco reinigen auto?

Niet alleen is je eigen gezondheid een belangrijke reden om je airco regelmatig te onderhouden, er zijn ook andere factoren. Zo gaat bijvoorbeeld een slecht onderhouden airco minder lang mee en kan dit, in het ergste geval, kapot gaan. Een kapotte airco vindt niemand fijn, dit zorgt namelijk voor benauwde lucht in de auto. Bovendien is een werkende airco in de warme zomermaanden of in de koude wintermaanden geen overbodige luxe. Je kunt de lekbak van de airco schoonmaken met reinigingsmiddel. Hierbij haal je bacteriën en schimmels weg die zich hebben opgehoopt. Door je airco regelmatig schoon te maken voorkom je dus problemen met je gezondheid en storingen aan je airco. Het wordt aangeraden om minimaal één keer per jaar de airco van je auto schoon te maken. Hoe je dit het beste kunt doen leggen we je uit.

Hoe maak je de airco van je auto schoon?

Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen zodat je je airco op de juiste manier schoonmaakt. Allereerst is het belangrijk om te kijken of alle vormen van airconditioning in je auto het doen. Wanneer er een rooster kapot is, kun je dit laten maken door je garage. Bovendien kun je ook het gehele onderhoud, inclusief het schoonmaken, overlaten aan je garage. Om een goede doorstroom van de energie in de airco te behouden, is het belangrijk dat alle airco’s werken. Hierna kun je meteen de filters van je airco controleren. Maak vervolgens deze filter vrij van stof en ander vuil. De filters zorgen voor schone lucht, dit is erg belangrijk. Na het schoonmaken van de filter worden de lekbak en de verdamper schoongemaakt. Dit gebeurt met een zachte doek en reinigingsmiddel. Wanneer je garage je airco’s controleert, kijken ze ook naar de koelleidingen. Het is belangrijk dat deze isolatie nog intact is, voor een optimale werking van de airco. Daarnaast meten ze ook het stroomverbruik van de airco.