Wanneer is een auto total loss?

auto total loss

Wanneer je een ongeluk krijgt kan je auto in het ergste geval total loss verklaard worden. Dit mag jij niet zelf bepalen, hiervoor moet een derde partij worden ingeschakeld. Wat betekent total loss, wanneer wordt een auto total loss verklaard en wat betekent dit voor jou? In dit artikel leggen we je het allemaal uit.

Wat houdt total loss in?

Wanneer een auto niet meer te repareren is, of wanneer de reparatie te duur wordt vergeleken met de waarde van je auto, wordt je auto total loss verklaard. Dit mag je niet zelf bepalen, een expert gaat hierover beslissen. Hij of zij zal je auto bestuderen en een uitspraak doen over de staat van de auto. De expert hoort bij een onafhankelijk expertisebureau of bij een verzekeraar. Er zijn twee verschillende verklaringen voor total loss, namelijk een technische total loss en een economische total loss. Beide begrippen leggen we je uit.

Wat betekent technisch en economisch total loss?

Je auto wordt technisch total loss verklaard wanneer deze niet meer te repareren valt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een ongeluk of botsing hebt gehad, en de auto niet meer gerepareerd kan worden. Ook kan je auto technisch total loss worden verklaard wanneer de auto is gestolen. Wanneer de reparatiekosten voor je auto hoger zijn dan twee derde deel van de waarde van je auto, is je auto economisch total loss. Hierbij wordt gekeken naar de dagwaarde van je auto. Vanzelfsprekend kijken ze naar de dagwaarde voor de schade. Wanneer de kosten dus hoger zijn dan twee derde deel van deze waarde, is je auto economisch total loss. Dit betekent simpelweg dat de kosten die moeten worden gemaakt voor de reparatie, het investeren niet meer waard is. Oudere auto’s zullen sneller economisch total loss verklaard worden dan nieuwe, omdat de dagwaarde van oudere auto’s lager is.

Ben je verzekerd wanneer je auto total loss is?

Niet iedereen is verzekerd voor wanneer hun auto total loss verklaard wordt. Dit hangt af van je autoverzekering en je dekking. Je kunt je autoverzekering aanpassen naar een hogere dekking, mocht je dit willen. Verdiep je in de verschillende aanbieders en informeer jezelf over de verschillende mogelijkheden. Kosten kunnen hoog oplopen wanneer je een nieuwe auto zult moeten aanschaffen nadat je oude auto total loss verklaard is. Een maandelijkse premie betalen om hiervoor verzekerd te zijn is daarom geen slecht idee. Een ongeluk zit in een klein hoekje!