Tips bij een barst in het raam van je auto

barst in raam

Het kan zomaar eens gebeuren dat je een steentje of iets anders tegen je voorruit krijgt. Het kan zo zijn dat er dan een sterretje of barst in je raam ontstaat. In principe is er hierbij niks ernstigs aan de hand, je mag gewoon blijven doorrijden met een barst in raam. Echter kan het soms vervelend zijn. Het is daarom wel raadzaam om het snel op te lossen. In dit artikel geven we je een aantal tips van dingen die je juist wel en niet moet doen wanneer er een barst in de raam van je auto zit.

Wat moet je niet doen wanneer het koud is buiten?

Als het koud weer is en je een barst in je ruit hebt, zijn er een aantal dingen die je niet moet doen. Je moet bijvoorbeeld nooit heet water over je ruiten gooien. Denk er hierbij dus ook om wanneer je je auto wilt schoonmaken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de barst in raam nog groter wordt. De schade wordt hiermee ook groter en de kosten voor reparatie lopen op. Wees voorzichtig wanneer je je ruiten wilt krabben om het ijs eraf te halen. Ga liever niet over de plek waar de barst zich bevindt. Daarnaast moet je ook geen krantenpapier gebruiken om je ruiten mee te bedekken. Dit kan namelijk vastvriezen aan je ruit, waardoor je het er met heel veel moeite af krijgt.

Laat je ruit repareren door een garage

Hoewel het geen kwaad kan om door te blijven rijden in je auto wanneer er een barstje in zit, is het wel raadzaam om dit snel op te lossen. Wat misschien begint met een onschuldig barstje kan al snel uitscheuren tot een grotere barst of zelfs een sterretje. Wacht daarom niet te lang met het repareren ervan, dit kan je op lange termijn heel wat geld besparen op reparatiekosten. Een barstje in je ruit is namelijk erg makkelijk te verhelpen, maar een grotere barst of zelfs een sterretje niet. Hierbij zal het gehele ruit moeten worden vervangen. Een barst kan groter worden wanneer er bijvoorbeeld grote verschillen in temperatuur zijn. Dus wanneer het buiten erg koud is en binnen de airco op volle toeren draait. Wanneer je een barst in je voorruit hebt en je brengt je auto naar de APK, zal deze niet worden goedgekeurd. De barst zal eerst moeten worden gerepareerd voordat de auto kan worden goedgekeurd. Het is zelfs zo dat je een boete kan krijgen als je rijdt in een auto met een barst in het raam. Dit is alleen het geval wanneer de barst het gezichtsveld bedekt. Dit is namelijk erg gevaarlijk in het verkeer.