Stappenplan voor autobanden plakken

autobanden plakken

Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om je autobanden zelf te plakken wanneer deze lek zijn. Echter kan dit soms een lastige opgave zijn. Wanneer je niet veel verstand hebt van hoe dit proces te werk gaat, kun je soms een aantal belangrijke stappen overslaan. Om je een handje te helpen bij het banden plakken, hebben wij een stappenplan gemaakt voor autobanden plakken. Lees in dit artikel alles wat je moet weten, zodat jij zelf je autobanden kan plakken.

Wat moet je doen wanneer je een lekke band hebt?

Je kunt een lekke band krijgen doordat je bijvoorbeeld door een spijker bent gereden. Soms hoeft je band niet lek te zijn als je door een spijker hebt gereden. Het beste wat je in dat geval kunt doen is om de spijker in de band te laten en een beetje water over de plek van de spijker te gooien. Wanneer er luchtbellen ontstaan is je band lek. In dit geval loopt je band heel langzaam leeg, waardoor je er op een gegeven moment niet meer op kunt rijden. Je zult je band dan moeten plakken. Dit kun je doen met een banden reparatie set. Hiermee kun je alle autobanden plakken.

Welke stappen moet je doorlopen?

We geven in een handig overzicht de stappen die je moet doorlopen om je banden te plakken. Sla geen stap over, want dan zul je je band niet met succes kunnen plakken. In dit geval is je band na een korte tijd alweer lek en zul je het gehele proces opnieuw moeten uitvoeren.

  • Stap 1: Haal de boosdoener uit de band. Dit is de spijker of elk ander voorwerp wat ervoor heeft gezorgd dat jij een lekke band hebt. Hiervoor kun je het beste de banden van je auto iets draaien met het stuur, zodat je genoeg ruimte hebt.
  • Stap 2: Zorg ervoor dat het gat schoon is. Je kunt het gat eventueel groter maken, wanneer dit nodig is.
  • Stap 3: Duw een prop in het gat van je band zodat het gat is gevuld. Dit kun je doen met een bijbehorende tool. Zorg ervoor dat je de prop diep genoeg in het gat duwt. Steek hem ook weer niet te diep, je kunt namelijk je prop kwijtraken in je banden. In dit geval heb je een nieuwe prop nodig om je gat te vullen.
  • Stap 4: Wanneer de prop op de goede plaats zit, kun je de tool eruit halen. Als je de prop op de juiste manier hebt geplaatst, blijft de prop op zijn plek zitten. Hierna knip je de restanten van de prop die niet nodig zijn, zodat de band egaal is.
  • Stap 5: Pomp je band weer op. Loopt hij na enkele uren niet leeg? Dan heb jij je taak autobanden plakken volbracht!