Lakschade aan uw auto zelf herstellen?

lakschade

Heeft u lakschade aan uw auto? Dat is natuurlijk erg vervelend. Even langs een muur krassen, een andere auto of wellicht heeft u een paaltje of een ander object geraakt. Het overkomt helaas de besten!

Wanneer u een wat nieuwere auto heeft wilt u waarschijnlijk de lakschade zo snel als mogelijk repareren. In essentie heeft u dan twee keuzes: de schade zelf repareren of de reparatie uitbesteden aan een garage. De lakschade zelf repareren is vele malen goedkoper dan bij een garage, het vergt echter enige kennis en u moet natuurlijk de juiste autolak kopen.

Lakschade zelf repareren

Bent u van plan om de schade zelf te repareren? In dat geval is het belangrijk om eerst de lakschade aan uw auto te evalueren. Hoe diep is de kras? Dat is belangrijk om te achterhalen, zo kunt u bepalen of u grondlaag lak én kleurlaag lak nodig heeft of enkel de kleurlaag lak. Wanneer je het metaal van de carrosserie kan zien is er waarschijnlijk een iets ingewikkeldere reparatie nodig.

Voor de kleurlaag heeft u overigens de juiste kleurcode nodig. Deze kunt u meestal in uw deurpaneel of ergens onder de motorkap vinden. De exacte locatie verschilt per voertuig en kunt met een simpele zoekopdracht online vinden. Wilt u zelf aan de slag met de reparatie en zoekt u een manier om voordelig lak aan te schaffen? Neem dan hier eens een kijkje!

Lakschade laten repareren

De lakschade door een professional laten repareren kost natuurlijk veel minder tijd en moeite. U hoeft immers niet de schade te evalueren, de juiste lak te kopen en vervolgens op de juiste manier de lak aan te brengen. Het nadeel is dat de kosten voor een kleine lakschade vaak behoorlijk oplopen.

Het advies is om meerdere partijen te contacteren en naar een prijsindicatie vragen, de ervaring leert dat deze flink uiteen kunnen lopen. Het repareren van een kleine lakschade kost al gauw €250 terwijl een grote schade inclusief deuk al gauw €500 kost. Uiteraard is dit enkel een indicatie van de kosten en hangt de daadwerkelijk prijs af van de schade, uw voertuig en het desbetreffende bedrijf.

Lakschade bij de verzekering claimen?

U kunt uiteraard lakschade bij uw verzekering claimen. In dat geval hoeft u niet direct het desbetreffende bedrag te betalen en zal de verzekering de kosten dekken. U raakt echter al gauw meerdere (vaak vijf) schadevrije jaren kwijt bij een dergelijke claim. Dat is natuurlijk erg jammer wanneer het om een kleine schade gaat.