Kun je zelf remschijven vervangen?

zelf remschijven vervangen

We hoeven je niet uit te leggen dat het van levensbelang is om goede remschijven in je auto te hebben. Remschijven zijn onderdeel van het remsysteem van de auto, samen met remblokken. Ze vormen daarom een cruciaal en belangrijk onderdeel voor de veiligheid van een auto. Elke keer dat je remt, slijten je remschijven een beetje. Het is daarom van belang dat deze om de zo veel tijd worden vervangen voor nieuwe remschijven. In deze blog leggen we je uit hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen. Want ook dit is onderhoud aan je auto wat je met je beide handen en enkele benodigdheden kunt oplossen!

Zelf remschijven vervangen

Remschijven moeten worden vervangen wanneer deze versleten zijn. Remschijven slijten elke keer een beetje wanneer je remt. Dit komt door de warmte en de wrijving die dit proces met zich meebrengt. Ook kunnen weersomstandigheden ervoor zorgen dat de remmen slijten. Je remmen zullen dan hobbelig aanvoelen, dit merk je wanneer je remt. Ook zul je merken dat je remweg langer kan worden, doordat de wrijving van het remsysteem minder goed zal werken. Soms wordt tijdens een APK aangeraden om je remblokken te laten vervangen. Als vuistregel wordt hierbij echter tussen elke 30.000 en 50.000 kilometer die je auto rijdt, aangeraden om de remblokken te laten vervangen. De remschijven kunnen worden vervangen om elke keer dat de remblokken zijn vervangen. In dat geval zullen de remblokken dus moeten worden vervangen na elke 60.000 tot 100.000 kilometer. Je rijstijl heeft hier echter ook invloed op, hoe ruiger je rijdt, hoe sneller je onderdelen aan vervanging toe zijn.

Hoe kun je zelf remschijven vervangen?

Je hoeft geen ervaren monteur te zijn om een beetje te kunnen klussen aan je auto. Zo kun je ook je eigen remschijven vervangen. Wij leggen je in een aantal stappen uit hoe je dit het beste kunt doen.

  • Stap 1: Draai de bouten van je wielen een beetje los. Pas daarna zet je de auto op de krik. Zet je auto op de as steunen, zo weet je zeker dat je auto niet naar beneden valt wanneer jij bezig bent met repareren.
  • Stap 2: Wanneer de auto op de krik staat kun je de bouten helemaal losdraaien. Haal de bouten uit het wiel. Haal niet alle wielen er in één keer uit, vervang de remschijven wiel voor wiel.
  • Stap 3: Haal eventueel de remklauwen van de remmen. Deze zitten vaak vast met een paar bouten. Vervolgens kun je de remschijven verwijderen. Ook hiervoor zul je een aantal schroeven moeten losdraaien. Zet hiervoor genoeg kracht, de remmen zitten namelijk goed vastgedraaid. Wanneer dit niet lukt, kun je zachtjes proberen om met een hamer ertegenaan te tikken.
  • Stap 4: Je kunt nu de nieuwe remschijf plaatsen. Draai deze goed vast en monteer eventueel de remklemmen weer.
  • Stap 5: Controleer of je alle stappen goed hebt doorlopen en ga door met het volgende wiel. Test de remmen door ze voorzichtig uit te proberen wanneer je rijd. Let op: rijd niet te hard! Je wilt eerst zeker weten dat de remmen het goed doen.