Kun je zelf de olie verversen van je auto?

zelf olie verversen

Het is belangrijk dat de olie in je auto goed op peil blijft. De motorolie heeft namelijk verschillende functies en is cruciaal voor een goed werkende auto. De olie zorgt ervoor dat de onderdelen in de auto gesmeerd blijven, dit voorkomt slijtage aan deze onderdelen. Daarnaast zorgt olie er ook voor dat de warmte wordt afgevoerd, zodat de auto niet oververhit raakt. Dit zijn allemaal erg belangrijke zaken en daarom is het belangrijk dat je regelmatig je olie controleert. Je kunt dit erg eenvoudig zelf doen. In dit artikel geven we je tips hoe je zelf olie verversen kan voor je auto.

Zelf olie verversen, hoe doe je dit?

De olie die in je motor zit wordt na verloop van tijd vuil. Dit komt doordat de verbrandde olie voor een gedeelte kan terugkomen in de schone olie. Ook kunnen er delen van slijtage en benzine in de schone olie terecht komen. Vuile olie is gevaarlijk om mee te rijden en het kan schade toebrengen aan je auto. Wanneer je je olie op peil en schoon houdt, kun je lekkages voorkomen. Een lekkage in je auto leidt tot erg hoge onderhoudskosten, dus het is van belang dat je dit voorkomt. Je hebt een aantal benodigdheden nodig om je olie te verversen. Ten eerste heb je motorolie nodig. Daarnaast heb je een emmer nodig om je oude, vuile olie in op te vangen. Als laatste is het verstandig om een nieuwe oliefilter aan te schaffen wanneer je je olie wilt verversen.

Stappenplan voor zelf olie verversen

Je kunt je olie ook laten verversen door je garage. Echter vragen veel garages hier geld voor en kun je dit ook binnen enkele stappen zelf doen. Wij leggen je aan de hand van een stappenplan uit hoe dit in zijn werk gaat.

  • Stap 1: laat de motor van de auto even warm lopen op een vlakke ondergrond. Zorg er wel voor dat de olie niet te heet wordt, dan kun je namelijk je handen branden. Lauwwarme olie stroomt namelijk makkelijker dan koude olie. Op deze manier kun je alle olierestanten uit de auto halen, voordat je er nieuwe, schone olie aan toevoegt.
  • Stap 2: Pak de emmer en zet deze op de plek waar je de olie uit de auto wilt schenken.
  • Stap 3: Wanneer alle olie uit de auto is, kun je de opening schoon vegen met een doek. Zorg ervoor dat alle oude resten van de olie weg zijn, je wilt namelijk niet dat oude resten je nieuwe olie aantasten.
  • Stap 4: Wanneer je stap 3 hebt voltooid kun je de nieuwe filter monteren. Dit kun je met je handen doen.
  • Stap 5: Vul de motorolie op de desbetreffende plek. Doe dit desgewenst met een trechter. Een volle tank motorolie heeft ongeveer vier liter nodig.