Is een reservewiel verplicht?

reservewiel verplicht

Het hebben van een extra wiel kan altijd goed van pas komen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je onderweg met pech komt te staan en een lekke band krijgt. In sommige gevallen kun je een lekke band plakken, maar dit is niet altijd goed genoeg. Je zult dan de band van je auto moeten vervangen. In deze gevallen komt dat reservewiel goed van pas. Is een reservewiel verplicht om bij je te hebben? Wat gebeurt er als je met pech op de weg staat, je hebt een reservewiel nodig, maar je hebt deze niet bij je? Wij leggen je alles uit in dit artikel.

Is het bij je hebben van een reservewiel verplicht?

Om maar te beginnen met de grote vraag: nee, een reservewiel bij je hebben is niet verplicht. Althans, dit is in Nederland het geval. Wanneer je de grens overgaat kunnen hiervoor andere regels gelden. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je met de auto op vakantie gaat of een buitenlandse reis maakt, je inleest in de wetten en regels van het desbetreffende land. Zo is het bijvoorbeeld in onze buurlanden België en Duitsland ook geen verplichting om een reservewiel bij je te hebben. Daarentegen is het bij je hebben van een reservewiel in landen als Turkije, Spanje, Slowakije en Servië wel verplicht. Niet alleen verschillen de regels over een reservewiel, maar ook over zaken als een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes kunnen de regels per land verschillen. Bovendien is het raadzaam om voorgaand je reis je bandenprofiel, bandenspanning en de staat van je eventuele reservewiel te controleren. Ten eerste voorkomt dit een lekke band en ten tweede weet je dat je in geval van nood een goede band bij je hebt.

Ik heb een reservewiel nodig, maar ik heb er geen. Wat nu?

Wanneer je als Nederlander pech hebt onderweg, en lid bent van de ANWB, kun je de ANWB bellen voor hulp. Zij leveren snel een ‘geel wiel’. Dit is een wiel van de ANWB en dient als noodoplossing voor je lekke band. Op deze manier kun je dus snel weer met je eigen auto verder rijden. Je kunt de band daarna in de bijgeleverde hoes weer terugzenden naar de ANWB als je een nieuw wiel onder je auto hebt geplaatst. Je kunt zelf je band verwisselen, maar dit kun je ook laten doen door je garage. In dat geval kan ook de garage de gele band van de Wegenwacht retour zenden.