Hoe vaak moet je de olie verversen van een auto?

hoe vaak olie verversen auto

Wanneer je een auto hebt, vraagt dit om regelmatig onderhoud. Om de veiligheid van je auto, en daarmee ook van jezelf en van anderen, te waarborgen is het noodzakelijk om een aantal functies van je auto te controleren en zo nodig aan te passen. Zo ook de vloeistoffen in je auto. Misschien wel de belangrijkste vloeistof in je auto is de motorolie. Motorolie houdt je hele auto draaiende en is daarom cruciaal. Wat zijn de functies van motorolie en hoe vaak moet je dit verversen? Lees alles wat je moet weten over motorolie in deze blog, want wij zochten het voor je uit.

Hoe vaak olie verversen auto?

Zoals je inmiddels weet moet je regelmatig de olie in je auto verversen. Maar hoe vaak is regelmatig? Dit ligt aan hoe vaak jij je auto gebruikt. Het is raadzaam om na elke 10.000 á 15.000 kilometer dat de auto heeft gereden, de olie te verversen. Wanneer je niet vaak je auto gebruikt, is de vuistregel eens per jaar voldoende. De olie in je motor wordt namelijk erg vies, zelfs als je hem niet gebruikt. De olie wordt vuil door bijvoorbeeld benzine en slijtage van andere onderdelen in de auto. Ook kan de verhitte olie vuil worden, waarna deze vuile olie in de schone olie terecht komt. Dit kan erg gevaarlijk zijn, aangezien motorolie de cruciale schakel is in je auto.

Wat zijn de functies van motorolie?

Motorolie is erg belangrijk voor je auto. Je moet het oliepeil te allen tijden op peil houden en regelmatig de olie verversen. Het zorgt er namelijk voor dat de onderdelen in je auto worden gesmeerd. Wanneer dit niet het geval is, zullen de onderdelen sneller slijten, wat weer zorgt voor hoge onderhoudskoten. Olie zorgt er ook voor dat de warmte in de auto wordt afgevoerd, dit voorkomt oververhitting van de onderdelen. Wanneer de warmte binnen de auto niet weg kan komen, doordat bijvoorbeeld de motorolie niet op peil is, kunnen er lekkages ontstaan. In dit geval is het daarom ook beter voorkomen dan genezen. Je kunt ervoor kiezen om zelf je motorolie te verversen. Je kunt dit ook laten doen door een garage. Zij vragen hier meestal tussen de € 75 en € 100 voor. De prijzen hiervoor zijn afhankelijk van je type auto, maar ook de hoeveelheid olie en de kosten van een oliefilter. Echter bespaar je op heel wat onderhouds- en reparatiekosten wanneer je tijdig je motorolie ververst.