Hoe lang gaan autobanden mee?

hoe lang gaan autobanden mee

Als je dit artikel hebt aangeklikt, wil je vast weten hoe lang autobanden meegaan. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur van de banden van je auto. Hoe lang gaan autobanden mee? Gemiddeld gaan autobanden zo’n vijf á tien jaar mee. Welke factoren hier invloed op hebben en hoe jij daarmee zelf invloed hebt op de levensduur van je banden, kun je echter wel in dit artikel lezen.

Welke factoren spelen mee bij de levensduur van autobanden?

Er zijn veel factoren die bijdragen aan het verkorten van de levensduur van je banden. Denk hierbij aan hoe vaak jij je auto gebruikt bijvoorbeeld. Hoe meer kilometers je maakt, hoe sneller je banden gaan slijten. In Nederland moeten je banden aan een wettelijk minimum bandenprofiel voldoen. Wanneer je onder de 1,6 millimeter aan profiel op je banden hebt, is het niet meer veilig om te rijden en mag je wettelijk gezien niet de weg op. In dit geval zijn je banden zijn aan vervanging toe. De rijstijl van de bestuurder heeft ook grote invloed op het slijten van de banden. Wanneer je een ruige rijstijl hebt, en bijvoorbeeld snel optrekt en hard remt, wordt het profiel van je autobanden alsmaar minder. Zorg er ook voor dat je altijd voldoende spanning op je banden hebt staan. Dit voorkomt dat je autobanden aan de zijkanten gaan slijten.

Welke type banden zijn het beste?

Over het algemeen gaan banden van een A-merk langer meer dan autobanden van een goedkoper merk. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de banden. Het is daarom verstandig om te investeren in goede banden. Zo kun je bijvoorbeeld ook, in de wintermaanden, je banden laten vervangen door winterbanden. Deze banden zijn speciaal gemaakt op te rijden wanneer het koud is. Zo zullen je banden langer meer gaan. Extreme kou is namelijk niet goed voor je banden. Eveneens als kou, is ook langdurige blootstelling aan hitte niet bevorderend voor je bandenprofiel. Kies er daarom voor om in wintermaanden, maar ook op warme zomerdagen, je auto binnen in de garage te zetten.

Wat moet je doen als je bandenprofiel te laag is?

Wanneer je bandenprofiel te laag is, mag je niet meer rijden. Je zult daarom je banden moeten vervangen voor nieuwe exemplaren. Dit kun je laten doen door je autogarage, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Het is zaak om regelmatig je bandenspanning en bandenprofiel te controleren, hiermee waarborg je de veiligheid van jezelf en dat van een ander.