Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Bijvoorbeeld nadat je schade hebt gereden met je oude auto? Dan vraag je je misschien af waar je allemaal op moet letten. Er zijn duizenden modellen van tientallen automerken uit allerlei landen op de markt. Alsof dat nog niet genoeg is moet je kiezen uit auto’s met bouwjaren die verschillen van 2000 tot 2015 en die variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke factoren op een rij.
Budget
De belangrijkste factor in je beslissing voor een tweedehands auto is waarschijnlijk je budget. Je kunt je zoekopdracht verkleinen door te bepalen hoeveel je voor een auto wilt betalen. Heb je nog een oude auto die je wilt verkopen? Dan kun je besluiten om hem in te ruilen, maar hem ook eerst zelf verkopen. Inruilen is gemakkelijker, maar een tweedehands auto zelf verkopen levert vaak meer op!
Omvang van de auto
Heb je een gezin met drie kinderen of rij je alleen zelf in de auto? Afhankelijk van jouw wensen, kun je de zoekopdracht verder filteren. Kies voor een auto met meer ruimte, zoals een SUV of een stationwagen of juist voor een kleine auto met minder ruimte, zoals een sedan of hatchback.
Merken en modellen
Ieder merk maakt, vaak typische, eigen modellen. Heb je totaal geen voorkeur? Kies dan voor een Aziatisch automerk. Over het algemeen staan Japanse en Koreaanse automerken bekend als betrouwbaar vanwege hun goede prijs-kwaliteit verhouding. Wil je liever een Duitse auto, zoals een Audi of BMW? Besef je dan wel dat onderhoud en reparaties duurder zijn.
Bouwjaar
Een oudere auto is vaak goedkoper dan een soortgelijke nieuwere auto. Echter, deze auto is wel langer blootgesteld aan verweer door bijvoorbeeld natuur en daardoor, tenzij deze altijd binnen gestaan heeft, meestal in mindere staat. Over het algemeen geldt dat een oudere auto meer onderhoud nodig heeft.
Kilometerstand
De hoogte van de kilometerstand beïnvloed de waarde van een voertuig. Hoe meer kilometers een auto gemaakt heeft, hoe lager de prijs. Over het algemeen geldt dat een auto met meer kilometers, meer onderhoud nodig heeft. Bepaal voor je zelf ook hoeveel kilometers je moet maken en stem daarop je keuze af. Over het algemeen is een kilometerstand onder de 150.000 nog prima, terwijl een kilometerstand boven de 250.000 als hoog wordt beschouwd. De kans dat een auto er mee ophoudt wordt groter als de kilometerstand hoger is.
Elektrisch, benzine of diesel
Sinds een aantal jaar is het mogelijk om voor elektrische auto’s te kiezen. Omdat deze auto’s nog erg duur zijn, kiezen veel mensen nog voor een benzine of diesel auto. De keuze is afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt. De grens om een diesel te verkiezen boven een benzine variant ligt op ongeveer 20.000 of 25.000 kilometer. Dit verschilt per auto in verband met het verbruik en het gewicht. Voor een diesel betaal je meer wegenbelasting, maar de brandstof is goedkoper. Je kunt zelf uitrekenen of je goedkoper uit bent met een diesel aan de hand van de geschatte hoeveelheid kilometers die je gaat rijden.
Let op: In sommige grote steden worden oude diesels in het centrum en zogenaamde milieuzones geweerd. Hou hier rekening mee als je een keuze maakt.
Kleur en opties
Ondergeschikt, maar misschien voor jou wel relevant, is de kleur van de auto en de opties waarover het voertuig beschikt. Zit je veel in de auto? Dan is het fijn om wat meer opties te hebben om het comfort te verhogen. De kleur verhoogt je comfort niet, maar bepaalt wel het uiterlijk van je auto. Je wilt waarschijnlijk niet tegen een lelijke auto op je oprit aankijken! Hou ook rekening met de verkoopbaarheid in de toekomst. Een auto met een gemakkelijke kleur verkoopt waarschijnlijk sneller, terwijl een auto met een aparte kleur, ondanks dat ze vaak meer opleveren, minder snel verkocht geraakt.
Waar kun je terecht?
Afhankelijk van je budget kun je terecht bij autodealers en handelaren in heel Nederland. Op het internet, op verschillende marktplaatsen, vind je duizenden auto’s in allerlei kleuren en smaken. Maak altijd een goede proefrit, laat eventueel een aankoopkeuring uitvoeren door een onafhankelijk bedrijf en probeer garantie af te spreken. Zo voor kom je dat je een kat in de zak koopt!