Dit is waarom je elektrisch moet rijden

elektrische auto opladen stekker

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder auto en steeds meer mensen ruilen een traditionele wagen in voor een elektrisch model. De voordelen daarvan reiken ver, maar hoe ver precies? Als je een antwoord wilt krijgen op die vraag, lees dan snel verder.

3 redenen om elektrisch te rijden

1. Het klimaat een handje helpen

Een van de belangrijkste redenen om met een elektrische wagen te rijden, is dat het duurzamer is dan rijden met een auto die gebruikt maakt van fossiele brandstoffen. Elektrische wagens brengen immers geen CO2-uitstoot met zich mee, waardoor ze het milieu minder belasten en dus bijdragen aan een groenere toekomst.

2. Meer vrijheid met de auto

Een voordeel van elektrische auto’s dat vaak onderschat of zelfs vergeten wordt, is meer vrijheid op de openbare weg. Steeds vaker vind je in steden immers zogenaamde lage-emissiezones, waar je met een auto die bijvoorbeeld op diesel rijdt niet mag komen.

Het behoeft geen uitleg dat dit nogal voor wat problemen kan zorgen, of je nu op reis bent of voor zaken met de auto rijdt. Elektrische wagens mogen echter wel in die zones en dat betekent meer vrijheid voor jou als chauffeur.

3. Fiscale voordelen

Nog een belangrijk voordeel van een elektrische wagen? Je kunt in bepaalde gevallen genieten van extra fiscale voordelen. Hoewel de kostprijs voor een elektrisch model doorgaans nogal hoog ligt, krijg je dat bedrag voor een groot stuk terug dankzij de financiële voordelen die eraan verbonden zijn.

Denk maar aan het feit dat eigenaars van een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting betaling, wat dus heel wat besparingen met zich meebrengt. Daarbij zijn elektrische wagens die voor zakelijke doeleinden gebruikt worden fiscaal aftrekbaar. Het resultaat is dat ondernemingen of zelfstandigen heel wat minder kosten hebben voor hun eigen vervoer.

Een elektrische auto huren of kopen?

Als je overtuigd bent van de meerwaarde van een elektrische wagen, dan stelt zich nog de vraag: moet je zo’n auto kopen of huren? Dit hangt vooral af van jouw situatie, budget en voorkeuren.

Een auto huren in Enschede is bijvoorbeeld een goede oplossing als je in de regio werkt, maar slechts tijdelijk. Het kan ook een uitkomst zijn wanneer je in feite weinig met de auto rijdt, maar op die zeldzame momenten wel écht een voertuig nodig hebt. Huur nu een elektrische auto en de voordelen van deze aanpak maken zichzelf snel duidelijk. Een elektrische wagen kopen is dan weer perfect als je je het kunt veroorloven. De kostprijs ligt in dat geval hoger, maar je geniet dan wel van meer vrijheid.