Dit betekenen je auto dashboard lampjes

auto dashboard lampjes

Het gebeurt je vast wel eens: je bent aan het rijden en plotseling verschijnt er een gekleurd lampje op je dashboard. Je probeert te kijken, maar kan zo snel niet bedenken wat het betekent. Bovendien moet je op het verkeer letten. Zorgen voor later, zul je misschien wel denken. In dit artikel leggen we je uit wat de auto dashboard lampjes allemaal betekenen. Het is handig om dit nu te lezen, zodat je weet wat de lampjes betekenen wanneer je aan het rijden bent. We weten allemaal dat je geen mobiel mag gebruiken tijdens het rijden, daarom is een goede voorbereiding, ook hierbij, het halve werk.

Wat betekenen de kleuren van de auto dashboard lampjes?

De lampjes op je dashboard kunnen verschillende kleuren hebben. Zo staan je grote lichten aan wanneer er een blauw lampje brandt. Dit is om jezelf eraan te herinneren dat je het grote licht hebt aangestoken. Soms ben je je hier namelijk niet meer van bewust als je een tijdje aan het rijden bent. Een wit lampje is een aanbeveling of aanwijzing. Een groen lampje betekent dat alles oké is en dat het aangegeven pictogram goed functioneert. Een geel of oranje lampje betekent dat er zo snel mogelijk moet worden gekeken wat er loos is bij het aangegeven pictogram. En tot slot betekent een rood licht dat er direct actie moet worden genomen. Bij een rood lampje is het niet veilig om door te blijven rijden in de auto. Zorg er daarom voor dat de auto veilig tot stilstand komt. Wanneer er een geel of oranje lampje brandt, is het ook niet raadzaam om door te blijven rijden. Zoek zo snel mogelijk uit wat het probleem is en probeer dit op te lossen zodat het lampje stopt met branden.

Wat betekenen de verschillende pictogrammen op je dashboard?

Een aantal veel voorkomende, rode pictogrammen die je kunt tegenkomen op je dashboard gaan we in dit artikel behandelen. Zo is het bijvoorbeeld voorkomend dat je een uitroepteken met daaromheen een cirkel ziet. In dit geval is er iets mis met je remsystemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er te weinig remvloeistof in je auto zit, of er is een storing in het remsysteem. Een jerrycan met een druppeltje eruit betekent motorolie. Hierbij is het zo dat je motorolie te hoog of te laag is. Dit lampje is ook rood, wat betekent dat je de auto direct moet stoppen en actie moet ondernemen. Bij twijfel kun je altijd een garage inschakelen. Verder betekent de pictogram met een accu en een plus en min symbool dat er iets mis is met de accu. Dit kan de dynamo of stroomkabels van je auto zijn. Dit lampje brandt altijd wanneer je de auto net start, maar het hoort uit te gaan nadat je de auto volledig hebt gestart. Wanneer je een oververhitte motor hebt, gaat het lampje voor de koelvloeistof branden. Merk je dat je stuur zwaarder wordt? Dan is er iets mis met je stuurbekrachtiging. Een lampje met een stuur en een uitroepteken gaat dan branden. Zoals je inmiddels weet moet je altijd stoppen met rijden wanneer een rood lampje brandt. Onderneem actie en bel je garage of de ANWB als je hulp nodig hebt.