De financiële voordelen van elektrisch rijden

financiele-voordelen-van-elektrisch-rijden-min

Duurzaamheid is de toekomst. Daarom wordt de aanschaf van een elektrische auto steeds meer vanuit de overheid gestimuleerd. Dit is niet alleen aantrekkelijk als je bij wilt dragen aan een beter milieu, maar je kunt als particulier nog vele andere voordelen genieten. Zo zijn eigenaren van een elektrische auto niet alleen zeer tevreden over het rijcomfort, maar brengt het ook veel financiële voordelen met zich mee. Wij hebben de financiële voordelen van het aanschaffen van een elektrische auto voor je op een rijtje gezet!

Het aanvragen van subsidies

Het kopen van een elektrische auto kost veel geld. Toch is het de investering op lange termijn meer dan waard. Dit komt onder andere door de subsidies die de aankoop van een elektrische auto aantrekkelijk maken. Zo heb je tegenwoordig  bijvoorbeeld recht op een subsidie van €2000,- als je een tweedehands elektrische auto aanschaft. Zo kun je de kosten beperken door een lagere inkoopprijs en deze subsidie. Ook voor nieuwe elektrische auto’s kun je een subsidie aanvragen. In 2022 heb je recht op een bedrag van € 3.350. Dit is natuurlijk mooi meegenomen wanneer je een nieuwe auto aan wilt schaffen.

Zelf een laadpaal aanschaffen

Inmiddels staat elektrisch rijden er om bekend dat het opladen veel minder geld kost dan het tanken van benzine of diesel. Zeker met de huidige prijsstijgingen wordt dit verschil meer en meer zichtbaar. Een elektrische auto laden kun je doen bij openbare laadpalen. Hier zijn de tarieven al gunstiger ten opzichte van tanken. Mocht je deze variabele kosten nog meer willen beperken, dan kun je er ook voor kiezen om een laadpaal thuis te laten installeren. Dan kun je opladen volgens de tarieven van de energieleverancier die je zelf uit kunt kiezen. Het aanschaffen van een eigen laadpaal is een investering die op langere termijn zeker zal baten.

Fiscale voordelen

Naast dat je kosten kunt besparen bij de aankoop van een elektrische auto en het laden ervan, zijn er nog enige fiscale voordelen die je kunt genieten. Zo ben je vrijgesteld van het betalen van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen wanneer je een elektrische auto koopt. Het bedrag aan belasting is gebaseerd op de uitstoot van een auto, aangezien een elektrische auto geen directe uitstoot heeft, hoef je geen toeslag te betalen bovenop het basisbedrag. Tot nu toe hoeven eigenaren van een elektrische auto ook het basisbedrag niet te betalen. Ook bespaar je maandelijkse kosten op de motorrijtuigenbelasting. Al met al kunnen deze fiscale voordelen aardig wat geld per maand besparen.