De airco van mijn auto stinkt, wat nu?

airco auto stinkt

Een goedwerkende airco in je auto is erg belangrijk. Misschien herken je wel dat je na een autorit last heb van tranende ogen, een grieperig gevoel, hoesten of keelpijn. Dit kan een reden zijn dat je airco niet goed is gereinigd. Er kunnen schimmels en bacteriën ophopen in je airco. Deze schimmels en bacteriën blijven vastzitten in de filters. Deze filters blazen vervolgens warme of koude lucht jouw richting op, wat invloed kan hebben op je gezondheid. Dit kan ook tot gevolg hebben dat de airco auto stinkt. In dit artikel leggen we je uit wat je moet doen wanneer je airco stinkt en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen.

Wat moet je doen wanneer de airco van je auto stinkt?

Zoals je inmiddels weet hopen er bacteriën en schimmels zich op in de airco. Na verloop van tijd kunnen deze beginnen te stinken. De airco haalt namelijk vocht uit de lucht, verwarmt en koelt vervolgens deze lucht, en blaast deze lucht naar buiten. Er is dus een verschil in temperatuur van binnen- en buiten-stromende lucht. Door het vocht en het verschil in temperatuur ontstaan de bacteriën die na verloop van tijd kunnen gaan stinken. Een stinkende airco is dus het gevolg van een vuile airco. Wanneer je airco stinkt, kun je dus het beste je airco schoonmaken. Dit kun je zelf doen, maar je garage kan dit ook voor je doen. De garage zal dan meteen kijken naar of bijvoorbeeld je airco nog goed werkt, en het isolatiemateriaal.

Hoe maak je je airco schoon?

Als je een stinkende airco hebt is het verstandig om deze niet te gebruiken. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar door de temperatuurverschillen groeien de bacteriën in de airco door. Zet daarom je airco uit. Ook als je deze wilt schoonmaken, moet je de airco voorafgaand uit hebben gezet. Op deze manier droogt de filter, waardoor deze volledig schoon kan worden gemaakt. Het schoonmaken van de airco gebeurt met een zachte doek en reinigingsmiddel. Het is belangrijk dat, wanneer je ervoor kiest om zelf je airco schoon te maken, je alle onderdelen van de airco schoonmaakt. Wanneer je dit niet doet, zullen de bacteriën zich blijven ophopen en verspreiden. Op deze manier heb je binnen korte tijd alweer een stinkende airco. Let op je gezondheid en houd je airco daarom schoon. Het is aan te raden om minimaal één keer per jaar je airco te (laten) reinigen.