Auto op de zaak, of toch privé?

Auto op de zaak

Het kan een lastige keuze zijn: een auto op naam van de zaak zetten, of deze als particulier aanschaffen. Waarop moet je letten, wanneer je deze keuze maakt? Hoe zit het met de regels die gelden voor zakelijke en particuliere gebruikers van een voertuig? Mag ik de auto privé gebruiken, als ik deze op naam van de zaak zet? In dit artikel lees je hier meer over, wat het maken van een keuze tussen beide opties makkelijker zal maken. Naar welke optie gaat jouw voorkeur momenteel uit?

Online tools voor het berekenen van de beste optie

Zoals reeds beschreven werd, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden bij het maken van de keuze tussen een auto op naam van de zaak of toch privé. Gelukkig zijn er online tools die je kunnen helpen bij het maken van een keuze. Hierbij is het belangrijk om vooraf uit te zoeken hoeveel kilometer je jaarlijks privé en zakelijk met de auto zal rijden. Wist je dat je minimaal 500 kilometer privé met de auto moet rijden, om te voorkomen dat de fiscus deze standaard als zakelijk voertuig ziet? Het is slechts één regel om rekening mee te houden.

Bijtelling voor een zakelijke auto

Het voordeel van een auto op de zaak, waarmee je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, is dat je de kosten volledig af kunt trekken. Denk hierbij aan de kosten voor de afschrijving van het voertuig, de financieringslasten, enzovoorts. Tegenover dit voordeel staat, dat je voor het gebruik van een auto op naam van de zaak bijtelling betaalt. Bijtelling wordt gezien als extra inkomsten, waarover je zodoende belasting moet betalen als ondernemer. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig. Daarbij speelt ook de uitstoot van het voertuig hierbij een rol.

Op het moment dat de kosten voor de auto lager zijn dan de bijtelling die je hiervoor betaalt, dan is het slimmer om het voertuig privé aan te schaffen. Je kunt de zakelijk gereden kilometers in dat geval opvoeren als kosten. Heb je niet voldoende financiële middelen om de auto aan te schaffen? Overweeg dan een bedrijfsauto lening.